logo interklasik p

ZAŠTO JE VELIKA POTRAŽNJA ZA MALIM STANOVIMA ?

  • 2 godine ago
small apartment scaled

Mali stanovi, dakle stanovi do otprilike 50-ak m2 su vrlo poželjna nekretnina koju kupuje širok spektar kupaca – roditelji za djecu, najčešće studente, samci, bračni drugovi prilikom rastave, umirovljenici koji prodaju veći stan i kupuju manji zbog manjih režijskih troškova i troškova održavanja, mladi parovi, investitori kao nekretninu koju će iznajmljivati.

Također, u sadašnjim prilikama rastuće inflacije i niskih kamata na štednju u bankama, mnogi se odlučuju investirati novac u nekretnine.

Cijena nekretnina manje kvadrature je dostupnija, takvi stanovi zahtijevaju manje sredstava za eventualnu adaptaciju, jednostavniji i jeftiniji su za održavanje, a u slučaju eventualne buduće prodaje, vrlo brzo se prodaju i postižu visoku cijenu.

Ukoliko se kupac odluči kupiti mali stan putem stambenog kredita, lakše je biti kreditno sposoban i ishoditi kredit manjeg ukupnog iznosa , te je lakše financijski podnijeti nižu mjesečnu ratu kredita.

U nas je prevladavajuće mišljenje da je bolje otplaćivati rate kredita i živjeti u svom stanu nego plaćati najam stana. Ako su još k tome iznosi rate kredita i mjesečnog najma približne vrijednosti, odluka o dizanju kredita i kupnji vlastitog stana još je lakša i brža.

Koje karakteristike malog stana su najprivlačnije kupcima ?

1) Odvojena spavaća soba, dakle 1,5 sobni ili mali 2 sobni stan
2) Da ima lođu ili balkon
3) Da je smješten na prvom – drugom katu, na višim katovima ako zgrada ima lift
4) Ne suteren, ne zadnji kat
5) Uredna i potpuna dokumentacija
6) Blizina javnog prijevoza, naročito tramvaja
7) Kvalitetna i čvrsta zgrada, poželjno novije gradnje
8) Da nije potrebno renoviranje stana

Ako se pojavi stan takvih karakteristika na tržištu, vrlo brzo se proda, najčešće za gotovinu. Duže se zadrže na tržištu mali stanovi koji su smješteni u suterenu ili višim katovima bez lifta ili koji imaju neki nedostatak u dokumentaciji kao npr. negativnu zabilježbu da nije priložena uporabna dozvola.

Mali stanovi postižu vrlo visoke tržišne vrijednosti što nije čudno s obzirom na veliku potražnju naspram vrlo male ponude kvalitetnih malih stanova na tržištu.