logo interklasik p

Gruntovnica – nova pravila

  • 1 godina ago

 

Od 10. veljače 2023. stupile su na snagu odredbe izmijenjenog Zakona o zemljišnjim knjigama prema kojima građani Hrvatske više neće moći podnositi prijedloge za upis u zemljišne knjige osobno, u papirnatom obliku, nego će to moći obaviti isključivo elektroničkim putem preko javnih bilježnika ili odvjetnika.
Građani će i nadalje moći otići osobno do zemljišnoknjižnog odjela i dobiti uvid u zemljišnoknjižno stanje svojih nekretnina, ukoliko to ne mogu ili ne žele obaviti elektroničkim putem.

Došlo je i do promjene iznosa sudske pristojbe za podnošenje prijedloga.

Prijedlog za upis vlasništva putem javnog bilježnika je 29,86 eura (225,00 kuna), što je povoljnije od prijašnjeg podnošenja prijedloga građana kad su sami odlazili na sud jer je tada sudska pristojba iznosila 33,18 eura (250,00 kuna), plus 0,66 eura (5,00 kuna) poštarine koja se naplaćivala prilikom uplate.

Međutim poskupila je sudska pristojba za većinu podnesaka, primjerice pristojba za brisanje hipoteke banke nakon otplaćenog kredita je iznosila 6,64 eura (50,00 kuna) prilikom osobnog podnošenja prijedloga u zemljišnim knjigama, dok je sada za isti postupak putem javnog bilježnika potrebno izdvojiti 16,64 eura (125,37 kuna).

Za sada nema informacije kada se planira sljedeći korak, odnosno mogućnost da građani elektroničkim putem bez posrednika podnose prijedlog za upis u zemljišne knjige.